Dvoudimensionální konečné automaty a jejich aplikace - Hladík, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Tato práce představuje teorii dvoudimensionálních jazyků a automatů v porovnání s klasickými jazyky a automaty. Této teorie je využito k vytvoření speciálního automatu, který umožňuje analýzu tabulek obsahujících pravidla. Tyto tabulky jsou spojeny s pravidly registračních značek vybraných evropských států. Automat a tabulky jsou používány vyvinutou aplikací, která umožňuje identifikaci státní příslušnosti vozidel.

This paper introduces the theory of twodimensional languages automata in comparision to the classic concept of languages and automata. This theory is used for developing special automata, that is capable of analyzing tables containing rules. These tables are conected with rules for selected european car license plates. Automata and tables are used by developed application, which can be used for car nationality identification.
Two-Dimentional finite automata and their applications
Keywords: dvoudimensionální automat; dvoudimensionální jazyky; registrační značky; identifikace státní příslušnosti; státní příslušnost vozidla; twodimensional automata; twodimensional languages; license plates; number plates; nationality identification; vehicle nationality