Návrh velkého soustruhu na dřevo - Žaludek, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Bakalářská práce se zabývá konstrukčním návrhem velkého soustruhu na dřevo. V úvodu práce je uvedena historie obrábění dřeva a jeho základní vlastnosti, základy soustružení a typy soustruhů, popis konstrukce jednotlivých částí soustruhu a průzkum trhu v oblasti soustružení dřeva. Druhá část práce se zabývá návrhem variant řešení a výběrem konstrukčního řešení. Jsou provedeny výpočty hlavních konstrukčních uzlů a samotný návrh soustruhu se všemi funkčními částmi. Součástí práce je 3D model vytvořen v programu SolidWorks 2018.

This bachelor’s thesis deals with design of a large lathe for wood. In the beginning of this thesis is the history of woodworking, basic properties of wood, basics of machine turning, types of lathes, description of the construction of main lathe parts and market research of woodturning machines. Second part of this work deals with designing various solutions and selection of a specific one. Computations of main parts and the very design of the lathe are made. Part of this thesis is a 3D model made in Solidworks 2018.
Design of a large lathe for wood
Keywords: Obrábění dřeva; soustruh na dřevo; konstrukce vřetene; Woodturning; lathe for wood; main spindle design.