Metódy vyšetrovania sklonu k samovznieteniu tuhých materiálov zmáčaných kvapalinami - Hrušovský, Ivan; Balog, Karol; Martinka, Jozef (Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství, 2015)
If a solid material of large surface area is contaminated with a liquid with a propensity to low-temperature thermal oxidation (most often oil high in unsaturated fatty acids), under certain conditions it can self-ignite. To identify the tendency to self-ignition of substances, there have been developed a number of methods, such as differential Mackey test, or recommended the use of other classical methods of thermal analysis, which however are not suited for the analysis of samples of larger volume. DTA and ARC appear to be among the best methods of thermal analysis, for the evaluation of dynamic and kinetic parameters of the process of self-heating of such samples.

Pri kombinácii tuhých materiálov s veľkým povrchom a kvapalín so sklonom k nízkoteplotnej termooxidácii (najčastejšie oleje s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín) môže dochádzať za určitých podmienok k samovznieteniu. Za účelom identifikácie sklonu látok k samovznieteniu boli vyvinuté viaceré metódy ako napríklad diferenčný Mackey test, alebo sú odporúčané sú aj klasické metód termickej analýzy, ktoré však nie sú vhodné pre analýzu vzoriek väčších objemov. Pre skúmanie dynamických a kinetických parametrov procesu samozahrievania takýchto vzoriek sa javia ako najvhodnejšie spomedzi metód termickej analýzy DTA a ARC.
Methods of investigation of tendency to spontaneous ignition of solid materials wetted with a liquid
Keywords: samovznietenie; vysychavé oleje; termooxidácia; ARC; SEDEX; Mackey Test; Spontaneous Ignition; Drying oils; Thermooxidation; ARC; SEDEX; Mackey Test