Výroba repliky filmové figurky - Petřík, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato práce je zaměřena na přehled historie uměleckého odlévání formou chronologického průřezu jednotlivými uměleckými epochami lidstva, kde se vyskytovalo umělecké odlévání. Dále je tato práce doplněna stručným přehledem nejpoužívanějších materiálů pro umělecké odlévání. Praktická část této práce je věnována výrobě repliky filmové figurky na základě kopie dětské hračky, a to metodou vytavitelného modelu.

This thesis is focused on an overview of artistic casting in a form of chronological order of individual epochs in the mankind’s arts, in which artistic casting had occurred. Furthermore, a brief overview of materials used the most in artistic casting is added to this thesis. Practical part of this thesis is dedicated to various ways of production of a movie figurine replica based on a copy of children’s toy.
Making of movie figurine replica
Keywords: Historie odlévání; umělecké odlévání; odlévání bronzu; přesné odlévání; History of casting; artistic casting; bronze casting; investment casting