Digitální elektronický hudební syntezátor s analogovým řízením pro platformu Eurorack - Klecl, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2019)
Tato práce seznamuje s tématem digitálního zpracování zvuku u modulárních syntezátorů a s návrhem digitálního oscilátoru pro platformu Eurorack. Úvod teoretické části se věnuje popisu základních pojmů a prvků používaných u modulárních syntetizérů. Dále jsou rozebrány jednotlivé metody zvukové syntézy. Druhá část teorie se věnuje oboustrannému převodu mezi spojitou a číslicovou formou zvukového signálu a následnému digitálnímu zpracování pomocí DSP procesorů, se zaměřením na architekturu ARM. Praktická část práce je věnována návrhu digitálního oscilátoru, který slouží ke generování periodických průběhů bez aliasingového zkreslení. Modul dále umožňuje několik druhů modulací, nelineární tvarování vln a disponuje několika vstupy pro připojení řídících napětí nebo externích zvukových signálů.

This work explores the topic of digital audio signal processing for modular synthesizers and the design of digital oscillator for modular standard known as Eurorack. Introduction of the theoretical part is dedicated to basic terms and blocks used in modular synthesizers. The thesis also characterizes and presents the methods of sound synthesis. The second part of the theory concerns analog and digital signal conversion made by digital signal processors DSP, focusing on ARM with focus on ARM architecture. The practical part of the thesis concerns design and construction of the digital oscillator which generates periodic waveforms without aliasing distortion. The oscillator also allows several types of modulations and waveforming and the module has several inputs for connecting control voltages or external audio signals.
Digital Musical Synthesizer with Analog Control for Eurorack Platform
Keywords: Modulární syntezátor; napětím řízený oscilátor; zvuková syntéza; tvarovací syntéza; digitální zpracování zvuku; DSP; mikroprocesory s architekturou ARM; Eurorack.; Modular synthesizer; voltage controlled oscillator; sound synthesis; waveshaping synthesis; digital audio signal processing; DSP; ARM microprocessors; Eurorack.