Detekce spánkové apnoe - Hastík, Matěj (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá podrobným popisem spánkové apnoe a metodami její detekce. První část práce je zaměřena na fyziologii spánku, samotnou spánkovou apnoe, její rozdělení, příznaky, rizikové faktory a léčbu. Další část práce se zabývá polysomnografickým vyšetřením a metodami pro analýzu polysomnografických dat. Poslední část je věnována návrhu postupu pro detekci spánkové apnoe při použití pouze jednoho druhu signálu a při použití více druhů signálů, realizaci těchto návrhů, jejich otestování na reálných datech, hodnocení úspěšnosti detekce a porovnání dosažených výsledků s údaji dostupnými z literatury.

This master‘s thesis deals with a detailed description of sleep apnea and methods of detection of sleep apnea. The first part of the work is focused on the physiology of sleep, sleep apnea itself, its distribution, symptoms, risk factors and treatment. The next part of the work deals with polysomnographic examination and methods for analysis of polysomnographic data. The last part is devoted to the procedure design for detecting sleep apnea by using only one kind of signal and by using more kinds of signals, implementation of these proposals, their testing on real data, evaluating the detection performance and comparing the results with data available in the literature.
Sleep apnea detection
Keywords: Spánková apnoe; detekce; polysomnografie; Matlab; Sleep apnea; detection; polysomnography; Matlab