VÝVOJ ALGORITMŮ PRO ROZPOZNÁVÁNÍ VÝSTŘELŮ - Hrabina, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2019)
Táto práca sa zaoberá rozpoznávaním výstrelov a pridruženými problémami. Ako prvé je celá vec predstavená a rozdelená na menšie kroky. Ďalej je poskytnutý prehľad zvukových databáz, významné publikácie, akcie a súčasný stav veci spoločne s prehľadom možných aplikácií detekcie výstrelov. Druhá časť pozostáva z porovnávania príznakov pomocou rôznych metrík spoločne s porovnaním ich výkonu pri rozpoznávaní. Nasleduje porovnanie algoritmov rozpoznávania a sú uvedené nové príznaky použiteľné pri rozpoznávaní. Práca vrcholí návrhom dvojstupňového systému na rozpoznávanie výstrelov, monitorujúceho okolie v reálnom čase. V závere sú zhrnuté dosiahnuté výsledky a načrtnutý ďalší postup.

This work deals with gunshot recognition and problems connected to it. Firstly, the problem is briefly introduced and broken down to smaller steps. Next, overview of datasets is provided, relevant information sources and publications in this field, and state-of-the-art along with possible applications of gunshot recognition. The second part consists of feature selection and performance comparison. Next, sound recognition algorithms are introduced and compared, along with novel features suitable for gunshot detection. The work culminates in creating two stage gunshot detection system, with real time audio event detection. The conclusion sums up achieved results and sketches possible steps to consider for hardware realization.
DEVELOPMENT OF ALGORITHMS FOR GUNSHOT DETECTION
Keywords: Výber príznakov; šum; rozpoznávanie výstrelov; linearárne prediktívne kódovanie; kepstrálne koeficienty; zvuková databáza; Feature selection; noise; gunshot recognition; linear predictive coding; mel-frequency cepstral coefficients; sound dataset