Vize pro Novou Osadu - Kufa, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Diplomová práce si stanovuje dva hlavní cíle. Nalezení nové urbanistické struktury Nové Osady se stanovením nejvhodnější polohy pro umístění Alzheimercentra. Druhým cílem je vypracování návrhu zmíněného centra. Řešená lokalita se nachází na okraji města Frýdek-Místek. Před vypracováním návrhu bylo nejdříve zapotřebí dostatečné zanalyzování problematiky daného místa i města. Stejně podrobné podklady byly vytvořeny pro Alzheimercentrum. Tyto podklady se zaměřují na obecné informace o Alzheimerově chorobě, existující zařízení ubytovávající osoby s touto chorobou, poskytované terapie a na prostorové nároky osob trpící demencí. Díky závěrům analýz bylo možné navrhnout urbanistickou strukturu Nové Osady a nastínit funkční členění oblasti. Zároveň bylo nalezeno nejvhodnější místo pro umístění Alzheimercentra, které je v této práci navrženo v podobě malé vesnice. Zpracování centra do této formy přináší svým obyvatelům mnoho výhod. Centrum nabízí nejen důstojné místo, ale také prostor pro aktivní život s Alzheimerovou chorobou.

The thesis sets two goals. The first is to determine the urban structure of the Nová Osada with the most suitable location for the Alzheimer‘s Center. The second goal is to form a proposal for the centre. The location of the development site is on the outskirts of Frýdek-Místek. Before drafting the proposal, it was first necessary to sufficiently analyze the issues of the place and the city. For the design of the Alzheimer‘s centre, it was necessary to prepare documents with the same detail. These documents focus on general information about Alzheimer‘s disease, the existing facilities for people with this disease, the therapies provided and the spatial needs of people with dementia. Thanks to the conclusions of the analyses, it was achievable to determine the urban structure of the Nová Osada and outline the functional division of the area. At the same time, it was possible to find the most suitable region for the Alzheimer‘s Center. The composition in this work structures the centre into a small village. Arranging the centre into a village brings many benefits. Predominantly for the inhabitants. The centre thus offers a dignified place to live and space for active living with Alzheimer‘s disease.
Vision for Nová Osada
Keywords: Architektura; urbanismus; Frýdek-Místek; Nová Osada; Alzheimercentrum; Alzheimerova vesnice; Architecture; urbanism; Frýdek-Místek; Nová osada; Alzheimer‘s centre; Alzheimer village