Thanks to my father who gave me this gucci face - Citráková, Viktória (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění, 2025)
Ústrednou témou diplomovej práce je introspektívne skúmanie prostredníctvom textu a jazyka, v ktorom zachytávam príbeh o vyrastaní na východnom Slovensku, v prostredí nepočujúcich rodičov. Vo svojich lyrických textoch sa zamýšľam nad úvahami o identite, pôvode, dospievaní a vnímaní seba samej, pričom svoju výpoveď štylizujem do formátu hudobného videoklipu. Dôležitým atribútom diela je rozprávanie príbehu, citlivosť, autenticita a hľadanie miesta, no zároveň je v ňom prítomná očividná práca s popovými referenciami a určitá forma seba-objektivizácie či seba-ironizácie. Snahou diela nie je docieliť umelé napätie medzi formou a obsahom, ale skúmať určitú ambivalenciu a hraničné možnosti storytellingu, v rámci ktorých je možné uvažovať o poetike a rytme prostredníctvom vizuálnych obrazov či pracovať s intímnym textom, ktorý je napísaný v inom ako rodnom jazyku.

The central theme of my thesis is an introspective exploration through text and language in which I capture the story of growing up in eastern Slovakia, surrounded by deaf parents however, my testimony is stylized into the format of a music video clip. In the lyrics, I reflect on the questions of identity, origins, and various perceptions of self. Storytelling, sensitivity, authenticity, and a search for place are important attributes of the work, but at the same time, there is an obvious work with pop references and a form of self-objectification or self-ironization. The work doesn’t seek to achieve an artificial tension between form (video clip) and content (personal stories) but wants to explore a certain ambivalence of storytelling, in which it’s possible to consider poetics and rhythm through visual imagery or to work with an intimate text that is written in a language other than one’s native tongue.
Thanks to my father who gave me this gucci face
Keywords: jazyk; identita; text a jeho formy; storytelling; estetika hudobného videoklipu; street dance; posunková reč; komunita nepočujúcich; language; identity; text and its forms; storytelling; music video aesthetics; street dance; sign language; deaf community