Hybridní slučovač klíčů pro síťový provoz - Mogrovics, Alexander (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Klasická kryptografie se opírá převážně o celočíselnou faktorizaci (IF), která využívá RSA, a problém diskrétního logaritmu (DLP), na jehož principu funguje protokol Diffie- Hellman. Bezpečnost těchto problémů je ohrožena nástupem kvantových počítačů. Například Shorrův algoritmus je schopen řešit IF i DLP v polynomiálním čase. Cílem této práce je prostudovat schémata, která patří do klasické kryptografie a postkvantové kryptografie, aby bylo možné implementovat navrhovaný hybridní slučovač klíčů. Tento slučovač klíčů využívá klíče ze schémat QKD, Kyber a ECDH a interně používá SHA-3 a HMAC.

Classic cryptography relies predominantly on integer factorization (IF), which is used in RSA, and discrete logarithm problem (DLP), which is used in Diffie-Hellman protocol, or an elliptic curve discrete logarithm problem. Security of these problems is threatened by the advent of quantum computing. For instance, Shorr’s algorithm is able to solve both IF and DLP in polynomial time. The aim of this thesis is to study schemes that belong to classic cryptography and post quantum cryptography in order to implement a proposed hybrid key combiner. This key combiner uses keys from QKD, Kyber and ECDH schemes and internally uses SHA-3 and HMAC.
Hybrid key-combiner for network traffic
Keywords: QKD; Kyber; ECDH; SHA-3; HMAC; PRF; C++; Crypto++; QKD; Kyber; ECDH; SHA-3; HMAC; PRF; C++; Crypto++