Klimatizace zdravotnického provozu - Frčka, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Bakalářská práce se zabývá návrhem vzduchotechnických zařízení pro operační sály a zázemí přiléhajících čistých prostor, čistých chodeb, místností pro přípravu pacienta a jeho očistu atd.. Vzduchotechnická zařízení jsou navržena dle provozních, funkčních a hygienických požadavků na vnitřní mikroklima prostor. Teoretická část práce se zabývá konstrukčním složením vzduchotechnických jednotek pro prostory s vysokými nároky na čistotu. Výpočtová a projektová část tvoří návrh tří vzduchotechnických zařízení pro klimatizaci operačních sálů a zázemí přiléhajících čistých prostor. Výsledkem práce je realizační dokumentace těchto zařízení.

This bachelor thesis is focused on a proposal of air-conditioning for operating rooms and hinterlands of adjacent clean spaces, clean corridors, rooms for patient preparation and cleaning etc. Air-conditioning units are designed according to functional, operational and hygienic requirements of microclimates of buildings. The theoretical part is focused on structural composition of air-conditioning units for spaces with high purity requirements. The calculation and project documentation part consist of designing three air conditioning devices for air-conditioning of operating rooms and adjacent clean spaces. The result of the thesis is detailed design and project documentation of these three devices.
Aircondition of building with medical operation
Keywords: Vzduchotechnika; čisté prostory; superaseptický operační sál; aseptický operační sál; laminární strop; klimatizace; vlhčení; mikroklima budov; nemocnice; tepelné ztráty; tepelné zisky; tlakové poměry; hluk; konstrukční složení vzduchotechnických zařízení.; Air conditioning; clean spaces; superaseptic operating room; aseptic operating room; laminar ceiling; air-condition; humidifaction; microclimate of buildings; hospital; heat looses; heat gains; noise; construction of air conditioning units.