Městský dům - architektura kombinace funkcí - Mertlíková, Klára (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Předmětem diplomové práce je architektonická studie intenzivní městské struktury – městského domu v Brně-Zábrdovicích. Návrh pracuje s principem multiplicity, pro kterou je charakteristické znásobení pozemku, využití střešních rovin a vyzdvižení objektu nad terén. Hmota objektu je tvořena postupnou redukcí základní hmoty složené ze čtyř hranolů rozmístěných kolem centrálního atria. Stavba respektuje výšku okolní zástavby, na západní straně má 5 nadzemních podlaží, směrem k řece Svitavě výška stavby postupně klesá. Výrazným výrazovým prvkem je použití zeleně na střechách. Provětrávaná fasáda objektu bude tvořena perforovaným plechem Cor-ten a fasádními deskami Cembrit.

The subject of the thesis is an architectural project of urban structure - a town house in Brno - Zábrdovice. The design uses the principle of multiplicity, which is characterized by multiplying of the site, using of roof planes and highlighting the object above the ground. The material of object is formed by the gradual reduction of the structure consisting of four blocks arranged around a central atrium. The building respects the height of the surrounding buildings, on the west side it has 5 floors, towards the river Svitava the height of the building gradually decreases. A significant feature is the use of greenery on roofs. Ventilated facade of the building will consist of perforated steel sheets Cor-ten and facade panels Cembrit.
City House – Mixet Use Architecture
Keywords: Intenzivní struktura; multiplicita; mixed-use architecture; zelené střechy; Zábrdovice; corten; provětrávaná fasáda; Intensive house; multiplicity; mixed-use architecture; green roofs; Zabrdovice; corten; ventilated facade