Stabilita krystalů pevných látek z prvních principů - Řehák, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Tato práce se zabývá studiem stability krystalů pevných látek za podmínek izotropního tahu. K tomuto účelu bylo použito ab initio metod. Krystaly čtyř vybraných fcc kovů (Al, Cu, Ir, Au) a diamantu byly podrobeny simulované izotropní tahové deformaci a byla stanovena maximální hodnota napětí. Poté byla spočtena fononová spektra pro různé hodnoty deformací pro posouzení stability krystalových mříží. V disperzních závislostech krystalů diamantu, Al, Ir, Au se objevuje fononová nestabilita pro menší hodnoty deformací než odpovídá dekohezi těchto krystalů. Výskyt takové nestability určuje ideální pevnost při izotropním tahu. K významnější redukci pevnosti (přibližně o 20%) ovšem dochází pouze pro Au a Ir.

This work deals with study of stability of solid crystals under isotropic loading. Ab initio methods were used for this purpose. Crystals of four fcc metals (Al, Cu, Ir, Au) and diamond were subjected to simulated isotropic tensile deformation and maximum value of isotropic stress was evaluated for them. Consequently, phonon spectra were calculated for several strain values in order to assess crystal stability. Phonon instabilities in dispersion curves of diamond, Al, Ir and Au appeared at strains lower than those corresponding to their decohesion. This appearance of instability determinates the value of ideal strength. However, significant reduction (by about 20%) was found only in the cases of Au and Ir.
Stability of crystalline solids from first principles
Keywords: ab initio výpočty; ideální pevnost; izotropní tah; stabilita krystalů; fononová spektra; ab initio calculations; ideal strength; isotropic tension; stability of crystals; phonon spectra