Aplikace pro automatickou kontrolu konfigurace CISCO zařízení - Zbořil, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2022)
Problém rozdielnych konfigurácií na~sieťových zariadeniach je bežný a~nie vždy ľahko riešiteľný. Rovnako veľkým problémom je analýza smerovacích informácií na~smerovačoch, ich rôznorodosť v~rámci dynamických smerovacích protokolov, veľký počet nastaviteľných faktorov, a~v~neposlednej rade, manažment daných protokolov. Tieto problémy si~vyžadujú programové riešenie, ktoré by bolo nápomocné v~analýze a~umožnilo automatizovanú opravu nájdených chýb pri~analýze. O~návrh a~implementáciu takéhoto programu pre protokol OSPFv2 vo~forme webovej aplikácie sa~usiluje táto diplomová práca. V~prvom rade využíva protokol SSH na~získanie konfiguračných súborov zo~zariadení a~dovoľuje ich porovnanie voči súborom pridaných užívateľom. Protokol SSH využíva aj na~spúšťanie príkazov na~zariadeniach a~získavanie ich výstupov, ktoré analyzuje. Výstup analýzy je použitý v~automatizovanej oprave chýb, ktorej správnosť je skontrolovaná prítomnosťou smerovacích ciest na smerovačoch do zvyšku siete.

The problem of mismatched running configurations on the networking devices is common and it is not always easy to troubleshoot. Another problem of the same scale is an analysis of the routing information in routers, its heterogeneity in terms of dynamic routing protocols, numerous various settings, and last but not least, management of these protocols. These problems require a software solution that would be helpful in analysis and would allow for automated addressing of problems found during the analysis. This master's thesis attempts to do this by designing and implementing such program for the protocol OSPFv2. It uses the SSH protocol to allow for retrieval of running configuration files from the devices and their comparison to the user-added configuration files. SSH protocol is also used to run commands on the devices and to gather their outputs, which are subsequently analysed. The output of the analysis is used in automated error correction, the correctness of which, is checked by the presence of the routes on the routers to the rest of the network.
Application for automatic control of CISCO device configuration
Keywords: Smerovač; Smerovacie protokoly; Open Shortest Path First (OSPF); dynamické smerovanie; konfigurácia smerovania; kontrola konfigurácie; automatická oprava konfigurácie; automatizácia; konfigurácia programom; virtualizácia; automatická oprava chýb; GNS3; Python; Flask; Router; Routing protocols; Open Shortest Path First (OSPF); dynamic routing; routing configuration; configuration control; automated correction of configuration; automation; programmatic configuration; virtualization; automated error correction; GNS3; Python; Flask