Spektrální analýza zvuků v prostorové akustice - Křenek, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Tato práce je zaměřená na základní pojmy z oblasti prostorové akustiky a používaných zvukoměrů. První část práce je zaměřena na prostorovou akustiku a akustické veličiny v ní používané. Další část práce má za cíl popsat strukturu a možnosti zvukoměrů. V následujících kapitolách se podrobněji zaměřuje na architekturu systému PULSE firmy Brüel & K jr a její využití při měření a analýze dat. Součástí platformy PULSE jsou multi-spektrální analyzátor PULSE 3560B, programové prostředí LabShop a mikrofony pro difúzní a volné pole. V praktické části je popsána instalace, nastavení, a průběh měření doby dozvuku v prostředí LabShop.

This thesis is focused on the basics concepts of room acoustics and used sound level meters. The first part focuses on the spatial acoustics and acoustic quantities used in it. Next part of thesis describe the structure and features of sound level meters. Following chapters are concerned on the PULSE system architecture and data analysis. PULSE platform contributes multi-spectral analyzer type 3560B PULSE, programming environment LabShop and microphones for difuse and free fields. The practical part describes the installation, setup and the measurement of reverberation time in the Labshop environment.
Spectral analysis of sound in spatial acoustics
Keywords: Akustika; měření; doba dozvuku; zvukoměr; analyzátor PULSE; LabShop; mikrofon; frekvenční analýza; Acouctis; measuring; reverberation; analyzer PULSE; LabShop; sound level meter; microphone; frequency analysis