Mobilita léčiv v huminových hydrogelech - Kalíková, Eliška (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na studium mobility léčiv diklofenaku a lamotriginu v huminových hydrogelech. Pro přípravu huminového hydrogelu byly použity huminové kyseliny, které byly extrahovány z lignitu. Pro pozorování mobility byla použita vertikální difúzní cela složena z jedné delší a čtyř kratších trubiček. Difúze probíhala z okamžitého zdroje a v předem definovaných časových intervalech. Díky členitosti cely bylo možné pozorovat transport léčiv v prostoru uvnitř cely. Difúzní experimenty byly doplněny adsorpčními za účelem detailnějšího zkoumání reaktivity léčiv s huminovými kyselinami. Pomoci metody UV-VIS spektrofotometrie byly získány experimentální hodnoty koncentrací, které následně sloužily k výpočtu difúzních koeficientů. Na základě vyhodnocení dat byly stanoveny difúzní koeficienty jak ze směrnice, tak z úseku, což umožňuje komplexní pohled na transportní vlastnosti studovaných látek.

This master thesis focuses on the study of the mobility of the drugs diclofenac and lamotrigine in humic hydrogels. Humic acids, which were extracted from lignite, were used to prepare the humic hydrogel. A vertical diffusion cell consisting of one longer and four shorter tubes was used to observe the mobility. Diffusion was carried out from an instantaneous source and at predefined time intervals. Due to the segmentation of the cell, it was possible to observe the transport of drugs in the space inside the cell. The diffusion experiments were complemented by adsorption experiments to investigate the reactivity of the drugs with humic acids in more detail. Experimental concentration values were obtained using UV-VIS spectrophotometry, which were subsequently used to calculate diffusion coefficients. Based on the data evaluation, diffusion coefficients were determined from both the directive and the compartment, allowing a comprehensive view of the transport properties of the studied compounds.
Mobility of pharmaceuticals in humic hydrogels
Keywords: Huminové látky; huminové kyseliny; difúze; adsorpce; desorpce; diklofenak; lamotrigin; huminové hydrogely; životní prostředí; Humic substances; humic acids; diffusion; adsorption; desorption; diclofenac; lamotrigine; humic hydrogels; environment