Minidumper pro přepravu sypkého materiálu - Sedláček, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Práce se zabývá koncepčním návrhem minidumperu. Tyto stroje slouží primárně k přepravě sypkého materiálu na malých zemních pracích. V úvodní rešerši jsou popsána vybraná, obdobná zařízení. Rešeršní část slouží jako podklad ke zvolení vhodného koncepčního řešení. V práci je zvoleno řešení pásového minidumperu s hydrostatickým pohonem a hydraulickým výklopem korby. Pro zvolený koncepční návrh je navržen hydraulický obvod. Dále je provedeno upřesnění konstrukce návrhu pásového podvozku a dalších vybraných komponentů. Výpočtová část se zabývá výpočtem pohonu stroje a zdvihu korby. Je zde provedena volba pohonné jednotky, hydrogenerátoru, hydromotorů a přímočarého hydromotoru. Na konci se práce věnuje pevnostnímu výpočtu rámu stroje. Rám je podroben pevnostním analýzám pomocí metody konečných prvků. V průběhu pevnostních analýz jsou na navrženém rámu prováděny změny, které vedou ke zvýšení jeho únosnosti. Pro finální verzi rámu je vytvořena výkresová dokumentace. Součástí práce je také výkresová dokumentace sestavy minidumperu.

The bachelor's thesis deals with the conceptual design of a minidumper. These machines are primarily used for transporting bulk material in small-scale earthworks. The introductory research describes selected similar devices. The research section serves as a basis for selecting a suitable conceptual solution. In the thesis, the solution of a tracked minidumper with a hydrostatic drive system and a hydraulic tipping of the dump body is selected. Part of the conceptual solution design is the design of the hydraulic circuit. Furthermore, the construction of the tracked chassis and other selected components is specified. The calculation section focuses on machine's drive system and the tipping of the dump body. This section covers the selection of the power unit, hydraulic pump, hydraulic motors and the linear hydraulic actuator. The end of the thesis is dedicated to the strength analysis of the machine's frame. The frame is subjected to strength analyses using the finite element method. Throughout the strength analyses, the frame is modified to enhance its load-bearing capacity. Drawing documentation for the final version of the frame is created. The thesis also includes drawing documentation of the minidumper assembly.
Mini dumper for transporting bulk material
Keywords: minidumper; pásový podvozek; hydraulický obvod; hydrostatický pohon; hydraulický výklop; minidumper; tracked chassis; hydraulic circuit; hydrostatic drive system; hydraulic tipping