Studium sorpčních vlastností mikroplastů - Hlaváčková, Hana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2020)
V současné době je snaha nahradit konvenční plasty biodegradabilními produkty, které budou mít schopnost zastoupit tyto látky. Jedním z případných, v současnosti detailně studovaným biologicky odbouratelným plastem, je i poly(3-hydroxybutyrát), který je produkován bakteriemi. Tato bakalářská práce se zabývá sorpcí vybraných látek na mikročástice poly(3-hydroxybutyrátu). Pro tuto práci byly vybrané látky, jejichž kontaminace vodních zdrojů představuje v dnešní době markantní problém. Konkrétně byly studovány sorpce nesteroidní protizánětlivé látky ibuprofenu, triazolového fungicidu tebuconazolu a nejrozšířenější drogy kofeinu na PHB částice, které velikostně spadají do skupiny mikroplastů. K analýzám byla využita metoda kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí.

There is currently an effort to replace conventional plastics with biodegradable products that will have the ability to replace these substances. One of the possible biodegradable felt, which is currently being studied in detail, is also poly (3-hydroxybutyrate), which is produced by bacteria. This bachelor thesis deals with the sorption of selected substances on poly(3-hydroxybutyrate) microparticles. Substances whose contamination of water sources is a significant problem today have been selected for this work. Specifically, the sorption of the nonsteroidal anti-inflammatory substance ibuprofen, the triazole fungicide tebuconazole and the most common drug caffeine on PHB particles, which fall in the size of the microplastic group, were studied. The method of liquid chromatography with mass detection was used for analyzes.
Study of microplastic sorption properties
Keywords: Mikroplasty; ibuprofen; tebuconazol; kofein; poly(3-hydroxybutyrát); sorpce; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; Microplastics; ibuprofen; tebuconazole; caffeine; poly (3-hydroxybutyrate); sorption; high performance liquid chromatography; mass spectrometry