Miniaturní zvyšující DC/DC měnič s velkou účinností - Miko, Radoslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Bakalárska práca sa zaoberá návrhom a realizáciou DC/DC meničov pre napájanie notebooku v automobiloch. Variant 1 s parametrami 9 – 18 V/19 V – 5 A je určený pre 12 V palubnú sieť, typickú pre osobné automobily. Variant 2 predstavuje DC/DC menič so širokým rozsahom vstupných napätí, s parametrami 9 – 32 V/19 V – 5 A určeným pre použitie v 12 – 24 V palubnej sieti, teda použiteľného v osobnom aj nákladnom automobile. Rovnako je možné menič používať v napájacej sieti malých osobných lietadiel prípadne v armádnych systémoch, ktoré zodpovedajú vstupnému rozsahu napätí. Hlavné požiadavky pri realizácii meničov sú minimálne rozmery kompletného zariadenia, vysoká mechanická odolnosť zabezpečujúca prevádzku v náročných pracovných podmienkach a maximálna účinnosť s použitím synchrónneho usmerňovača.

Bachelor thesis deals with design and implementation of the DC/DC converters for charging notebook in cars. Variant 1 with parameters 9 – 18 V/19 V – 5 A is designed for 12 V system, typical for cars. Variant 2 introduce wide input range DC/DC converter with parameters 9 – 32 V/19 V – 5 A designed for using in 12 – 24 V system, thus usable in car or truck. It is also possible to use the converter in the supply system of small personal airplanes or in army supply systems which corresponds to the input voltage range. The main requirements are minimal size of converters, high mechanical durability for hard condition of operation and maximal efficiency with using a synchronous rectifier.
Miniature high efficiency DC/DC boost converter
Keywords: synchrónny usmerňovač; účinnosť; zvyšujúci menič; buck – boost menič; synchronous rectifier; efficiency; step – up converter; buck – boost converter