Nelineární obvodové struktury s proudovými aktivními prvky - Langhammer, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato práce se zabývá nelineárními obvodovými strukturami s proudovými aktivními prvky. Úvod práce se zabývá popisem proudového aktivních prvků, jako jsou proudový konvejor, transkonduktanční operační zesilovač a proudový sledovač. Dále se text věnuje problematice obvodů pro zpracování signálů v analogové technice. Na začátku jsou popsány obvody diodových omezovačů a měničů. Velký důraz je kladen na usměrňovače s proudovými aktivními prvky. Jsou navrženy odsimulovány a zrealizovány obvody univerzálního přesného dvoucestného usměrňovače s použitím operačního zesilovače a proudového konvejoru a provedeno srovnání známých a navržených obvodových řešení. V práci jsou také zmíněny další obvodové struktury s použitím proudových aktivních prvků, jako násobič, dělič, generátor trojúhelníkového signálu a oscilátory.

This thesis deals with non-linear curcuit structures with current active elements. In its introduction this work deals with a description of the current active elements, such as current conveyor, transconductance operational amplifier and current follower. Further the text pays attention to the possiblities of the circuits for modification signals in analogue technology. First are described circuits of diode limiters and transducer. Great attention is paid to the amplifiers with current active elements. Are propřed simulated and practically realized circuits of universal precise full-wave rectifiers using operational amplifier and current conveyor and made comparisons of known and proposed circuits. The paper also discussed other circuit structures using of current active elements, such as multiplier, divider, a triangular signal generator and oscillators.
Nonlinear circuits using current active elements
Keywords: usměrňovač; proudový konvejor; operační transkonduktanční zesilovač; proudový sledovač; diodový omezovač a měnič; rectifier; current conveyor; operational transconductance amplifier; current folower; diode limiter and transducer