Automatické generování harmonie - Bobčík, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2021)
Cílem této diplomové práce je studium problematiky generování harmonie na základě znalosti melodie a navržení systému, který tuto činnost smysluplně automatizuje. V práci je popsán základ hudební nauky pro toto téma a předchozí a jiné přístupy k této problematice. Dále je popsáno strojové učení, neuronové sítě a rekurentní neuronové sítě. Je nastíněn návrh systému, postup jeho zprovoznění a použití. Se systémem byly provedeny čtyři experimenty. Harmonizace krátkých melodií uspokojivé nebyly. Nicméně harmonizace delších melodií vykazovaly obecně lepší výsledky. Jako možný důvod se jeví relativně malá použitá neuronová síť v systému.

Goal of this master thesis is to study harmonization based on knowledge of given melody and to design a system which will meaningfully automate this activity. In the work there is covered basics of music theory needed for this topic and previous other approaches to this problematic. There is also covered machine learning, neural networks and recurrent neural networks. In the end, there is outlined design of the system, how to make it work and how to use it. Four experiments were executed with the system. Harmonization of the short melodies were unpleasant. Harmonization of longer melodies were overall more successful though. A possible cause might be relatively small used neural network of the system.
Automatic Harmony Generation
Keywords: hudba; melodie; harmonie; harmonizace; strojové učení; hluboké učení; neuronové sítě; rekurentní neuronové sítě; automatická harmonizace; Google Magenta; music; melody; harmony; harmonization; machine learning; deep learning; Neural Networks; Recurrent Neural Networks; automatic harmonization; Google Magenta