Měření polohy a rychlosti objektů pomocí řádkových optických snímačů - Uncajtik, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Cílem Diplomové práce je ve spolupráci s firmou PROTOTYPA prozkoumat využití řádkových optických snímačů pro měření polohy a rychlosti objektů. V úvodní části práce je vysvětlen princip činnosti snímacích prvků CCD a fotodiod. Dále jsou rozebrány jednotlivé metody pro snímání objektů. Jsou zde naznačeny různé polohy snímačů a letícího objektu. Následuje úvod do problematiky dopadu paprsků světla na snímač při použití různých variant zdrojů světla a optických soustav. Další část práce představuje dva snímače, které byly vybrány po dohodě s pracovníky firmy PROTOTYPA. Jsou uvedeny technické parametry zařízení a mechanické nákresy. V závěrečné části je popsáno, provedeno a vyhodnoceno základní experimentální měření se snímačem LCCD 2048S-14. Experimenty jsou zaměřeny na statické a dynamické děje. Ve statické části bylo ověřeno zobrazování nepohyblivých předmětů na CCD snímači ve vnitřních prostorách pří změně zaostření objektivu, výšky a tvaru předmětu. Pro vyhodnocení bylo použito programu MATLAB. Dynamická část měření je zaměřena na pohybující se objekty.

The objective of Master’s Thesis is to research the utilization of line optical sensors for object location´s and speed measurement in cooperation with PROTOTYPA company. At the beginning of the Thesis there is an explanation of CCD sensor components and photodiods working principals. Further are discussed particular methods of object sensing. There are schematics of different sensor locations and flying object. The other step deals with introduction to the question of ray impact on sensor in the way of using different light sources and optical systems. In the other part of the Thesis are presented two sensors, which have been chosen by PROTOTYPA company workers. Final part of the Thesis deals with description of executed experimental measurement with LCCD 2048S-14 type of sensor. Experiments are aimed for statical and dynamical processes. In statical part was checked displaying of fixed objects on CCD sensor in internal spaces on the assumption that changing of object-lens focalization, object´s high and shape. For the evaluation was used of MATLAB program. Dynamical part of measurement is aimed for moving objects.
Measurements of the object position and velocity by using optical scanners
Keywords: Optický snímač; lineární řádkový snímač; CCD snímač; fotodiodové pole; obrazový bod; Optical scanners; linear image sensor; CCD sensor; photodiode array; picture element