Posouzení železobetonového prvku použitím pravděpodobnostního přístupu - Sigmund, Václav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2014)
Diplomová práce se zabývá posouzením železobetonového prvku pomocí plně pravděpodobnostního přístupu a jeho porovnáním s metodou dílčích součinitelů spolehlivosti. Tento přístup posouzení mezního stavu únosnosti bude aplikován na stanovení mezního stavu únosnosti železobetonového sloupu namáhaného kombinací „N+M“, tedy normálovou silou a ohybovým momentem. Konkrétně se budu zabývat kruhovým železobetonovým sloupem s a bez vlivu ovinutí jednosměrnou tkaninou z uhlíkových vláken a porovnáním teoreticky určených hodnot s hodnotami určenými experimentem, který je prováděn na Ústavu betonových a zděných konstrukcí Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně.

This thesis deals with the assessment of reinforced concrete elements using a fully probabilistic approach and its comparison with the method of partial reliability factors. This method of ultimate limit state design will be applied to determine the ultimate limit state of reinforced concrete column loaded by a combination of "N + M", the normal force and bending moment. Specifically, I will solve a circular reinforced concrete column with and without the effect of wrapping unidirectional carbon fiber fabrics and comparing the theoretically determined values with the values determined by experiment, which is carried out at the Institute of Concrete and Masonry Structures Faculty of Civil Engineering of the Technical University in Brno.
Probability based method of reinforced concrete member approach
Keywords: posouzení konstrukce; pravděpodobnost; plně pravděpodobnostní přístup; metoda dílčích součinitelů spolehlivosti; ovinutí; tkanina z uhlíkových vláken; sloup; železobeton; design assessment; the probability; fully probabilistic approach; the partial reliability factor; wrapping; carbon fiber fabrics; column; reinforced