Enviromentálně vyspělý objekt městského úřadu v Bojkovicích - Šenkyřík, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Cílem této diplomové práce je návrh enviromentálně vyspělého Městského úřadu v Bojkovicích. V první části byl proveden architektonický a stavební návrh budovy. Budova má 3 nadzemní podlaží. Objekt má plochou vegetační střechu se světlíky a fotovoltaikou. V 1NP jsou vrátnice, denní místnosti, archiv, kanceláře, zasedací místnost, kuchyňku, hygienické zázemí a kotelna. 2NP obsahuje denní místnost, archivy, sklady, kanceláře, zasedací místnost a hygienické zázemí. 3NP je půdorysně menší než 1NP a 2NP, zahrnuje archivy, kanceláře a hygienické zázemí. Nosné obvodové, vnitřní nosné stěny i příčky jsou z cihelných bloků. Sloupy, průvlaky a stropní konstrukce jsou železobetonové monolitické. Obvodový plášť je zateplen kontaktním zateplovacím systémem ETICS. V druhé části byla navržena koncepce TZB systémů. Vytápění je zajištěno plynovým kondenzačním kotlem. Budova je nuceně větraná, vzduchotechnické jednotky jsou umístěny v technické místnosti situované ve 3NP. Chlazení objektu je zajištěno fancoily osazenými v kancelářích a zasedací místnosti, kondenzační jednotky budou umístěny na střeše objektu. Třetí část se zaměřuje na návrh a porovnání parametrů vzduchotechnických jednotek. Projekt byl navržen v softwaru AutoCAD, výpočtová část byla zpracována v Excelu, návrh vzduchotechnických jednotek byl proveden v SW Atrea DUPLEX 9.10, Aerocad a CLIMACAL.

The aim of the master thesis is to design nearly zero-energy building of the municipal office in the city of Bojkovice. In the first part an architectural and constructional solution was designed. The building has three above-ground floors. It has a flat green roof with skylights and photovoltaics. First floor includes reception, break room, archives, offices, meeting room, kitchenette, sanitary facilities and boiler room. Second floor consists of break room, archives, storerooms, offices and sanitary facilities. External load-bearing walls, internal load-bearing walls and partitions are made of ceramic blocks. Columns, girders, floor slabs and roof slabs are made of monolithic reinforced concrete. Cladding is insulated with ETICS. In the second part HVAC was designed. Heating is provided by gas condensing boiler. The building is mechanical ventilated by AC units situated in technical room in the third above-ground floor. Cooling is air-conditioned by fan-coil units designed in offices and conference hall, chillers are situated on the roof. The third part of the master thesis focused on design and comparison of various AC units. Drawings are processed in SW AutoCAD, calculations were made in Excel, the design of air-conditioning system and unit was made in SW Atrea DUPLEX 9.10, Aerocad and CLIMACAL.
Environmentally advanced building of the municipal office in the city of Bojkovice
Keywords: Městský úřad; cihelný blok; železobeton; plochá střecha; extenzivní zelená střecha; plynový kondenzační kotel; vzduchotechnika; fancoil; fotovoltaika; vzduchotechnická jednotka; Municipal office; ceramic block; reinforced concrete; flat roof; extensive green roof; gas condensing boiler; air conditioning; fancoil; photovoltaic; air conditioning unit