PLC pro Smart Metering - Houser, Milan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá technologií, komunikující po elektrické síti, PowerLine Communication (PLC). Řeší principy, možnosti využití, výhody a nevýhody této techno-logie. Je zde rozebrána základní problematika komunikace PLC sítí, Smart Grid a Smart Metering na úzkopásmových PLC s více nosnými na standardu PRIME a G3. V závěru práce se nachází měření na zařízeních Atmel a Devolo. Byla zde také vytvořena laborator-ní úloha, která se zabývá měřením úzkopásmového přenosu.

This bachelor’s thesis deals with the technology communicating over the electrical power grid, PowerLine Communication (PLC). It solves the principles, possibilities of use, ad-vantages and disadvantages of this technology. The basic issues of communication of PLC networks, Smart Grid and Smart Metering on narrowband PLCs with multiple carriers on the PRIME and G3 standard are discussed. At the end of the work there are measurements on Atmel and Devolo devices. A laboratory task was also created here, which deals with the measurement of narrowband transmission.
PLC for Smart Metering
Keywords: PLC; Smart Metering; Smart Grid; úzkopásmová komunikace; širokopásmová komunikace; koncentrátor; PRIME; G3; ROBO; Atmel; Devolo.; PLC; Smart Metering; Smart Grid; Narrowband Communication; Broadband Communication; Concentrator; PRIME; G3; ROBO; Atmel; Devolo.