Návrh a realizace modelů nadzemního a kabelového vedení 110 kV - Lelek, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Bakalářská práce se zabývá modelováním nadzemního a kabelového vedení 110 kV v simulačním prostředí PSCAD a výrobou ekvivalentních laboratorních modelů těchto vedení. Mezi cíle práce patří také přiblížení technického provedení vedení 110 kV, vymezení potřebných parametrů pro tvorbu samotných modelů včetně popisů možností matematického modelování vedení. V návaznosti na naplnění zmíněných cílů práce jsou v teoretické části uvedeny faktické údaje o vedeních 110 kV nacházejících se v rámci distribučních sítí České republiky včetně uvedení základní teorie spjaté s parametry vedení. Následně se práce zabývá uvedením možných přístupů matematického modelování vedení, cíleným popisem možných přístupů modelování v simulačním prostředí PSCAD a výběrem potřebných parametrů pro tvorbu těchto modelů. Praktická část práce představuje samotné vytvořené matematické modely nadzemního a kabelového vedení, přičemž jsou představeny výsledky simulací pro různé provozní stavy vedení. Praktická část také detailně představuje návrh, výrobu a laboratorní měření fyzických laboratorních modelů nadzemního a kabelového vedení 110 kV. Součástí práce je pak vzájemné porovnání dosahovaných výsledků pro modely vedení, které byly tvořeny v simulačním prostředí PSCAD a laboratorní modely.

The bachelor thesis deals with modelling of overhead and cable of 110 kV lines in PSCAD simulation environment and realization of equivalent laboratory models of these lines. The objectives of the thesis also include an approximation of the technical design of 110 kV lines, definition of the necessary parametrs for the creation of the models themselves, including descriptions of the possibilities of mathematical modelling of the lines. Following the fulfilment of the mentioned objectivites, the theoretical part of the thesis presents factual data of 110 kV lines located within the distribution networks of the Czech Republic, including the basic theory related to line parameters. Subsequently, the thesis deals with the introduction of possible approaches of mathematical modelling of lines, targeted description of possible modelling approaches in the PSCAD simulation environment and selection of necessary parameters for the creation of these models. The practical part of the thesis presents the mathematical models of overhead and cable lines, presenting the results of simulations for different operating states of the lines. The practical part also presents in detail the design, realization and laboratory measurement of physical laboratory models of overhead and cable of 110 kV lines. The thesis then includes a comparison between the results obtained for the line models that were created in the PSCAD simulation environment and the laboratory models.
Design and realization of 110 kV overhead and cable line laboratory models
Keywords: Nadzemní vedení; kabelové vedení; venkovní vedení; návrh vedení; modelování; model; simulace; vedení 110 kV; velmi vysoké napětí; VVN; PSCAD; Overhead line; cable line; design power line; modelling; model; simulation; 110 kV power line; high voltage; HV; PSCAD