Intenzivní městský dům - Nevřivá, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Předmětem diplomové práce je revitalizace městského bloku na ulici Křenová v brněnské městské části Trnitá. Pozemek je z větší části brownfield. Návrh nového využití prostoru zahrnuje novostavbu intenzivní městské zástavby, tzv. polyfunkční dům. Kompoziční osou navržené zástavby je odhalená říčka Ponávka, která udává charakter parteru jako prostoru pro relaxaci i pěší promenádu. Stavba má 1 až 4 nadzemní a 1 podzemní podlaží. Od druhého nadzemního podlaží se kompaktnost zástavby rozvolňuje a vznikají solitérní objekty o čtvercovém či obdélníkovém půdorysu. Funkce objektu jsou různé služby, administrativní a bytové prostory a podzemní parkování. Obvodový plášť budovy je tvořen cihelným obkladem s ohledem na okolní zástavbu. Stavba je doplněna o vnější kovovou konstrukci - rámy samostatně stojící, které mohou sloužit k uchycení zeleně. Prolínají se celou zástavbou a tvoří spojující prvek.

The subject of this diploma thesis is the revitalization of the urban block in the street Křenová in the Trnitá district of Brno. The land is brownfield for the most part. The design of new space utilization includes a new building of an intensive urban area, so-called multifunctional house. Ponávka River is the compositional axis of a new development. The river indicates the character of the parterre. It is a place for relaxation and a walking promenade. The buildings have 1 - 4 aboveground and 1 underground floor. The compactness of the building differs from the second above-ground floor. Solitary objects are formed by a square or rectangular ground plan. The object is used for various purposes, such as services, administrative and residential areas or underground parking. The perimeter cladding of the building is made of brick cladding with respect to the surrounding area. The building is complemented by an external metal structure - stand-alone frames that can be used to hold green. The frames are repeated throughout the area and form a connecting element.
Intenzive City House
Keywords: intenzivní struktura; multiplicita; poréznost; parter; brownfield; Křenová; intensive structure; multiplicity; porosity; parterre; brownfield; Křenová street