Skladování plynu a zásobování plynem na Slovensku - Galbavý, Mário (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Cieľom tejto bakalárskej práce je popísať situáciu ohľadom skladovania a zásobovania zemného plynu na Slovensku. Práca je rozdelená na 4 časti. Prvá časť sa zaoberá zemným plynom zo všeobecného hľadiska, od jeho vlastností až po možnosti využitia. V druhej časti je popísaná situácia zásobovania Slovenska zemným plynom. Tretia časť sa zapodieva spôsobmi skladovania zemného plynu a jednotlivými podzemnými zásobníkmi, ktoré sa nachádzajú na Slovensku. V záverečnej časti sú popísané dôvody skladovania zemného plynu a možnosti opatrení, ktoré môžu zabezpečiť bezpečnosť jeho dodávok.

The aim of this bachelor thesis is to describe the situation regarding the storage and supply of natural gas in Slovakia. Thesis is divided into 4 chapters. The first chapter deals with natural gas from a general point of view, from its properties to its possible use. The second part describes the situation of supplying Slovakia with natural gas. The third part deals with the ways of storing natural gas and individual underground reservoirs located in Slovakia. The final part describes the reasons for the storage of natural gas and the possibility of measures that can ensure the security of its supply.
Gas Supply and Underground Gas Storages in Slovakia
Keywords: Zemný plyn; zásobovanie zemného plynu; skladovanie zemného plynu; podzemné zásobníky plynu; Natural gas; natural gas supply; natural gas storage; underground natural gas storage