Analýza vlivu geometrických odchylek polotovaru na následující proces ohýbání - Anděl, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2018)
Předkládaná diplomová práce vznikla ve spolupráci se společností Siemens s.r.o., přičemž je zaměřena na analýzu technologie ohýbání hliníkových plechů, které jsou následně využívané jako vodiče silnoproudé elektrické energie. Tyto součásti jsou kompletovány do sestav, které slouží k propojování jednotlivých úseků elektrické sítě. Problémová situace nastává při nepřesném ohybu, protože je znemožněno spojení těchto segmentů. Zadavatel chtěl ověřit, zda předepsané tolerance polotovaru jsou dostatečné pro správný ohyb a v případě, že nikoliv, chtěl tyto tolerance modifikovat. Dále z důvodu požadavku na vytvoření numerické simulace ve volně dostupném softwaru, bylo využito prostředí Salome-Meca.

Presented diploma thesis was created in cooperation with Siemens s.r.o., and deals with the analysis of the bending of aluminium sheets which are later used as a conductors of high voltage electrical energy. These parts are completed into assemblies which serves as connectors of particular segments of an electrical network. The problem occurs as a result of incorrect bend, because it is impossible to join these sections properly. The customer would like to verify if the defined tolerances of semi-finished products are sufficient for proper bend and in case they are not, the tolerances should be modified. Due to the requirement for running numerical simulation in one of the open source software, the Salome-Meca program environment was used.
Analysis of influence of geometric deviations of semifinished product on following bending process
Keywords: Ohyb; tolerance; polotovar; metoda konečných prvků; Salome-Meca; Code Aster.; Bending; tolerances; semi produced material; finite element method; Salome-Meca; Code Aster.