Biometrické testování živosti - mechanické vlastnosti - Zaklová, Kateřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2014)
Práce je zaměřena na mechanické metody testování živosti u otisků prstů. Teoretická část popisuje biometrické systémy, měření jejich spolehlivosti, druhy senzorů a některé z metod pro určování živosti. Pro tuto práci byly podrobněji nastudovány dvě metody - určování živosti podle pachu a určování živosti podle tělesné teploty. Práce se rovněž zabývá implementací aplikace na určování živosti podle teploty a popisem a vyhodnocením provedených experimentů.

Main focus of this thesis is the detection of liveliness of the finger by the means of mechanical methods. Theoretical part of the thesis describes biometric systems, their reliability metrics, various kinds of sensors and methods of liveness detection. Two methods are covered in detail - liveness detection by odor and liveness detection by temperature. The thesis also illustrates implementation of the application for liveness detection by temperature and evaluates range of experiments carried out during the research.
Biometrical Liveness Detection - Mechanical Characteristics
Keywords: biometrie; biometrický systém; senzor; otisky prstů; testování živosti; elektronický nos; pach; termokamera; teplota; biometrics; biometric system; sensor; fingerprint; liveness detection; e-nose; electronic nose; odor analysis; thermocam; temperature