Čándigárh plánované a neplánované město - Urbášková, Hana (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, 2023)
Čandígarh je jedním z mála plánovaných měst dvacátého století, které v sobě spojují monumentální architekturu, kulturní růst a modernizaci. Nachází se v severní Indii na úpatí pohoří Šivalika. Je hlavním městem dvou svazových států Harijána a Paňdžáb, na jejichž hranicích leží, a zároveň svazovým územím Indické republiky spravovaným ústřední vládou v Dillí. Autorem koncepce nového hlavního města byl tehdejší indický premiér Džaváharlál Néhrú, který v roce 1949 pověřil amerického architekta Alberta Mayera, úkolem navrhnout indické moderní město. Jeho koncept zahradního města přepracoval švýcarskofrancouzský architekt Le Corbusier. Néhrúovým přáním bylo vytvořit „město zítřka", které by svým obyvatelům poskytovalo kvalitní život. Současný Čandígarh je městem dilemat v plánovaných i neplánovaných aspektech a konfliktech. Článek se zabývá otázkami: Jak se žije v Čandígarhu, který byl plánován jako ideální město CIAM se základními principy urbanismu, jak je předložila Athénská charta? Umožnil urbanistický plán jeho obyvatelům žít "život snů" podle představ architekta, nebo se obyvatelé města snaží navzdory plánu obnovit svůj navyklý životní styl? Změnil se život ve městě poté, co byl komplex čandígarského Kapitolu v roce 2016 prohlášen za světové dědictví UNESCO?

Chandigarh is one of the few planned cities of the twentieth century that combines monumental architecture, cultural growth and modernization. It is located in northern India at the foot of the Shivalika Mountains. It is the capital of the two union states of Haryana and Punjab, on whose borders it lies, and a union territory of the Republic of India administered by the central government in New Delhi. The concept for the new capital was conceived by the then Indian Prime Minister Jawaharlal Nehru, who in 1949 commissioned the American architect Albert Mayer to design India's modern city. His concept of a garden city was reworked by the Swiss-French architect Le Corbusier. Néhru's wish was to create a "city of tomorrow" that would provide a quality of life for its inhabitants. The present Chandigarh is a city of dilemmas in planned and unplanned aspects and conflicts. This paper addresses the questions: how does one live in Chandigarh, which was planned as an ideal CIAM city with the basic principles of urban planning as put forward by the Athens Charter? Has the urban plan enabled its inhabitants to live a "dream life, " as envisioned by the architect, or are the city's inhabitants trying to resume their accustomed lifestyle despite the plan? Has life in the city changed since the Chandigarh Capitol complex was declared a UNESCO World Heritage Site in 2016?
Chandigarh planned and unplanned city
Keywords: architektura; Čándigárh; dědictví; doprava; Le Corbusier; mapa; město; obyvatel; plán; příroda; rozvoj; sektor; urbanismus; architecture; Chandigarh; heritage; transport; Le Corbusier; map; city; inhabitant; plan; nature; development; sector; urbanism