Návrh změn konceptu motivačního programu pro zaměstnance ve vybrané organizaci - Křikavová, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2024)
Diplomová práce se zaměřuje na návrh změn konceptu stávajícího motivačního programu pro zaměstnance ve vybrané organizaci. Je provedena komplexní literární rešerše a analýza současného stavu motivačního systému. V rámci analýzy je pro sběr dat zvolena metoda nestandardizovaného dotazování, konkrétně pomocí hloubkových polostrukturovaných rozhovorů se zaměstnanci společnosti. Rozhovory jsou provedeny s 16 respondenty z obchodního, finančního a výrobního oddělení. Data získaná z rozhovorů jsou s využitím aplikace MAXQDA tematicky kódována, díky čemuž je možné identifikovat klíčové preference a určit spokojenost zaměstnanců. Na základě analýzy jsou navržena tato opatření ke zlepšení stávajícího motivačního systému: příplatek na doplňkové penzijní spoření, flexibilní pracovní doba, diferencovaný systém dovolené, realizace specifické firemní akce a sjednocení home-office. Součástí diplomové práce je také implementace změn využívající Lewinův model řízení změn.

The thesis focuses on the proposal of changes in the concept of the existing motivation program for employees in the selected organization. A comprehensive literature search and analysis of the current state of the incentive system is carried out. Within the analysis, the method of non-standardized questioning is chosen for data collection, namely utilizing in-depth semi-structured interviews with employees of the company. The interviews are conducted with 16 respondents from the sales, finance, and production departments. The interview data is thematically coded using MAXQDA to identify key preferences and determine employee satisfaction. Based on the analysis, the following measures are proposed to improve the current incentive system: additional supplementary pension savings, flexible working hours, differentiated holiday schemes, implementation of another company event, and home-office unification. The thesis also includes the implementation of changes using Lewin's change management model.
Proposal for Changes of Motivational Programme in a Selected Company
Keywords: Motivace; řízení lidských zdrojů; spokojenost zaměstnanců; work-life balance; kvalitativní výzkum; Motivation; human resource management; employee satisfaction; work-life balance; qualitative research