Roštový kotel na spalování uhlí a dřevní biomasy - Baláži, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato diplomová práce řeší návrh roštového kotle na spalování dřevní štěpky nebo hnědého uhlí o tepelném výkonu 160 MW. Stechiometrie spalin je vypočtena dle zadaného složení jednotlivých paliv. Rozměry jednotlivých výhřevných ploch jsou primárně vypočteny pro spalování dřevní štěpky a následně překontrolovány pro spalování hnědého uhlí. Návrh kotle je zakončen kontrolou celkového tepelného výkonu. Návrh kotle je doplněn výkresovou dokumentací.

This thesis solves a design of a grate boiler burning wood chips or brown coal with a heat output of 160 MW. Stoichiometry flue gas is calculated according to the specified composition of each fuel. The dimensions of the individual heating surfaces are primarily calculated for burning wood chips and subsequently checked for the combustion of brown coal. Design of the boiler is completed by checking the overall heat output. Boiler design is accompanied by drawing documentation.
Grate Boiler for Biomass and Coal Co-combustion
Keywords: roštový kotel; přehřívák; výparník; ekonomizér; ohřívák vzduchu; hnědé uhlí; dřevní štěpka; stoker-fired boiler; superheater; evaporator; economizer; air heater; brown coal; woodchip