Hlasové vypínání elektrických přístrojů - Rozsypálek, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Diplomová práce ve své teoretické části pojednává o zpracování akustického signálu před samotným rozpoznáváním slov. Jsou zde popsány metody pro automatické rozpoznávání slov a získávání příznaků. Mezi tyto metody patří krátkodobá energie signálu, krátkodobá autokorelační funkce, lineární prediktivní analýza atd. V praktické části byl navržen software, který při vyslovení klíčového slova „zastav“ provede vypnutí přístroje. Ve druhé části byl tento software optimalizován pro reálné prostředí s rušením elektrických přístrojů.

In theoretical part Master’s thesis deals with processing acoustic signal before speech recognition. There are described methods of automatic speech recognition and capture attributes. Those methods are short-term energy of signal, short-term autocorrelation analysis, linear predictive analysis etc. In practical part has been created software, which has to switch off of electrical tool, if the keyword “zastav” has been spoken. In the second part of this thesis software has been optimized for work in real conditions (noise generated by electrical tools).
Switching off of Electrical Tools by Voice
Keywords: Autokorelační funkce; lineární prediktivní analýza; segmentace slova; vypnutí přístroje; rozpoznávání slov; znělost; neznělost; Autocorrelation function; linear predictive analysis; segmentation of word; switch off of electrical tool; speech recognition; voice; voiceless