Využití výpočtového prostředí Salome Meca při řešení úloh mechaniky těles - Anděl, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Předkládaná bakalářská práce je zaměřena na řešení základních úloh mechaniky těles pomocí konečno-prvkového open-source softwaru Salome Meca. V úvodní části práce jsou uvedeny obecné principy metody konečných prvků (MKP), vysvětlení klíčových termínů a stručný přehled dnes používaného softwaru, a to jak open-source, tak i ko-merčního. Následuje krátké seznámení se samotným výpočtovým prostředím Salome Meca, a potom již soubor jednotlivých úloh, řešených právě pomocí tohoto softwaru. Získané výsledky jsou posléze srovnány s numerickým řešením z jiné MKP platformy (ANSYS Workbench), popř. s analytickým řešením.

Presented bachelor’s thesis focuses on solving basics tasks in the field of solid me-chanics by the finite-element open-source software Salome Meca. The theoretical background of finite element method (FEM), general explanation of basic expressions and brief summary of today’s used open-source and commercial software too is intro-duced in the opening part of the thesis. The brief overview of Salome Meca compu-ting environment and then file of individual tasks solved by using this software are followed. Acquired results are later compared with the other numerical software (ANSYS Workbench) or with analytical solutions.
The usage of Salome Meca workbench for task solution in the field of solid mechanics
Keywords: Metoda konečných prvků; open-source program; Salome Meca; Code_Aster.; Finite element method; open-source software; Salome Meca; Code_Aster.