Simulační prostředí objektů na nízké oběžné dráze - Pospíšil, Zbyněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2024)
Tato práce se zabývá problematikou předpovědi polohy satelitu na Nízkém orbitu Země a vizualizací těchto dat v samostatném programu. Takových cílů je dosaženo použitím jak analytických, tak i numerických integračních metod, analyzujících orbitální parametry získané z veřejných databází ve formátu TLE. Účelem práce je srozumitelně přiblížit tuto problematiku veřejnosti a nadšencům. Celý průběh simulace je zachycen v grafickém prostředí a umožňuje uživateli ladit podrobný běh simulace.

This thesis is concerned with the problematic of predicting satellite's position in Low Earth orbit. It implements such behaviour with numerical integration methods and basic analytical methods, as well as with graphical user interface for plotting the results and enabling the user to manually adjust simulation's aspects. The input satellite data is taken in real time from public databases in TLE format. This work also provides an insight into various principles of orbital mechanics.
Simulation Environment for Objects in Low Earth Orbit
Keywords: Matematická numerická simulace; Orbitální mechaniky; Určování pozice satelitu; Perturbace orbitu; Analytická simulace; Převody souřadnic; Nízká orbita Země; TLE; Poloha nad zemí; Vizualizace; Mathematical numerical simulation; Orbital mechanics; Determining position of satellite; Orbital perturbations; Analytical simulation; Coordinate conversion; Low Earth orbit; TLE; Ground tracks; Visualization