Studium transportních vlastností semiinterpenetrovaných hydrogelů na bázi polyethylenglykolu - Mišíková, Júlia (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2025)
Náplňou tejto bakalárskej práce je štúdium transportných vlastností hydrogélov na báze polymérnych sietí polyetylénglykolu, ktoré boli modifikované prídavkom semi-interpenetrujúcich polymérnych sietí. Ako sieťová zložka na inkorporáciu bol zvolený polystyrénsulfonát sodný. Súčasťou práce bola aj inkorporácia metylénovej modrej do štruktúry hydrogélu. V úvode experimentálnej časti bola optimalizovaná príprava hydrogélov s dôrazom na reprodukovateľnosť. Následne boli analyzované fyzikálno-chemické vlastnosti hydrogélov. Skúmaný bol napučiavaci charakter, sledovanie vyplavovania farbiva metylénovej modrej a fotoiniciátora Irgacure 2959.

The scope of this bachelor thesis is the study of the transport properties of hydrogels based on polyethylene glycol polymer networks, which were modified by the addition of semi-interpenetrating polymer networks. Sodium polystyrene sulfonate was chosen as the network component for incorporation. The incorporation of methylene blue into the hydrogel structure was also part of the work. At the beginning of the experimental part, the preparation of the hydrogels was optimized with emphasis on reproducibility. Subsequently, the physicochemical properties of the hydrogels were analyzed. The swelling behaviour, and the leaching of the dye methylene blue and the photoinitiator Irgacure 2959 were investigated.
Study of the transport properties of semiinterpenetrated hydrogels based on polyethylene glycol
Keywords: Hydrogél; polyetylénglykol; poly(etylénglykol) diakrylát; polystyrénsulfonát sodný; difúzia; transportné vlastnosti; Hydrogel; polyethylene glycol; poly(ethyleneglycol) diacrylate; sodium polystyrene sulfonate; diffusion; transport properties