Návrh dvoumotorového letounu pro sběrnou dopravu dle předpisu CS-23 - Dula, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Cílem diplomové práce je navrhnout letoun pro přepravu cestujících s maximální mírou zachování konstrukčních celků letounu EV-55. Letoun je navržen na základě rozboru požadavků předpisu CS-23. V práci je proveden hmotnostní rozbor letounu, návrh základních rozměrů a dimenzí trupu. Je vypočtena únosnost kritického řezu trupu a vypracován systémový výkres trupu.

This work's objective is to create a type design of a new commuter class airplane according to CS-23 certification specifications. The design will take under account the EV-55 design to reduce the number of new parts and subassemblies. Part of this thesis are mass balance of the new design, basic airplane dimensions and fuselage dimensions estimates. The critical crossection of the fuselage is analyzed (stress analysis) and the system drawings is worked out.
The design of a twin-engined airplane in the commuter category according to CS-23 regulation
Keywords: Kabina cestujících; letoun kategorie Commuter; letoun pro přepravu cestujících; trup; centrážní diagram; obálka zatížení; zatížení trupu; únosnost řezu trupu; Commuter; twin-engined airplane; airplane; fuselage; fuselage stress analysis