Vliv hmotnosti cestujících na centráž letounu - Ludva, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Bakalářská práce se zabývá výpočtem hmotnosti a centráže dopravního letounu Boeing 737-800 pomocí běžně používaných metod, konkrétně numerické a grafické. Důraz je kladen na přesnost vstupních údajů, zejména hmotnosti cestujících a zavazadel, které bývají často odvozeny ze standardizovaných hodnot. Práce analyzuje možné odchylky těchto údajů a jejich vliv na výslednou centráž. Součástí je také srovnání výpočtů s reálnými statistickými daty a návrhy na zpřesnění inspirované praxí některých leteckých společností, které zavádějí dobrovolné vážení cestujících. Výsledky slouží jako podklad pro posouzení rozdílu mezi teoretickým výpočtem a skutečným zatížením letounu a upozorňují na možné dopady zastaralých standardních hodnot na bezpečnost leteckého provozu.

This bachelor's thesis focuses on calculating the weight and center of gravity (CG) of a Boeing 737-800 aircraft using commonly applied methods, specifically numerical and graphical approaches. Emphasis is placed on the accuracy of input data, particularly passenger and baggage weights, which are often based on standardized average values. The thesis analyzes potential deviations from these values and their impact on the calculated CG position. It also compares standard calculations with real statistical data and proposes improvements inspired by the practice of some airlines, such as voluntary passenger weighing. The results serve as a basis for assessing the gap between theoretical calculations and actual aircraft loading, highlighting the safety implications of outdated standardized weight values.
The effect of passenger weight on the center of gravity of the aircraft
Keywords: Hmotnost a vyvážení letounu; centráž; standardní hmotnosti; hmotnost cestujících; Boeing 737-800; odchylky hmotnosti; loadsheet; Aircraft weight and balance; center of gravity; standardized weights; passenger weight; Boeing 737-800; weight deviations; loadsheet