Neuronový strojový překlad pro jazykové páry s malým množstvím trénovacích dat - Filo, Denis (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2020)
Táto práca sa zaoberá neurónovým strojovým prekladom pre tzv. low-resource jazyky. Cieľom bolo pomocou experimentov vyhodnotiť súčasné techniky a navrhnúť ich vylepšenia. Prekladové systémy v tejto práci využívali architektúru neurónových sietí transformer a boli natrénované pomocou frameworku Marian. Vybranými jazykovými pármi pre experimenty boli slovenčina s chorvátčinou a slovenčina so srbčinou. V experimentoch boli predmetom skúmania techniky transfer learning a semi-supervised learning.

This thesis deals with neural machine translation (NMT) for low-resource languages. The goal was to evaluate current techniques by using the experiments and suggest their improvements. The translation systems in this thesis used the  neural network transformer architecture and were trained by the Marian framework. The selected language pairs were Slovak with Croatian and Slovak with Serbian. The subjects of the experiments were the transfer learning techniques and semi-supervised learning.
Low-Resource Neural Machine Translation
Keywords: neurónový strojový preklad; transformer; low-resource; transfer learning; semi-supervised learning; slovanské jazyky; slovenčina; chorvátčina; neural machine translation; transformer; low-resource; transfer learning; semi-supervised learning; slavic languages; slovak; croatian