Vytvoření Vamp pluginu pro aplikaci Sonic Visualiser - Pilát, Peter (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2018)
V mojej bakalárskej práci sa venujem získavaniu informácií z hudby, spôsobom, akými je možné ich získavať, aspektom hudobných informácii a tiež samotnej aplikácii daných metód. Následne analyzujem obsahovo orientované metódy na spravovanie hudby a tiež do nich zahrnutú parametrizáciu hudobných nahrávok a zvukového signálu celkovo. Po oboznámení s konkrétnymi parametrizačnými nástrojmi do ktorých budem zrealizovaný Vamp plugin implementovať a ktorými sú Sonic Visualiser a Sonic Anotator, charakterizujem Vamp Plugin a podrobne vysvetľujem prvky jeho zloženia. Po vysvetlení ako dané pluginy a v nich prebiehajúce výpočty fungujú, uvádzam výsledok riešenia danej problematiky, ktorým sú 4 funkčné Vamp Pluginy s funkciou zobrazenia Spektrogramu a Chromagramu s rôznymi nastaviteľnými parametrami, funkciou výpočtu RMS daného signálu s možnosťou segmentácie a tiež funkciou zobrazenia tempa danej zvukovej stopy alebo prípadných zmien v tempe skladby. V neposlednej rade uvádzam možné využitie týchto pluginov v budúcnosti a to v rôznych odvetviach.

In my Bachelor Thesis, I devote myself to obtaining information from music, the way it can be obtained, the aspect of musical information, and the use of the methods themselves. Then I analyze content-oriented music management methods and also include parameterisation of music recordings and audio signal overall. After familiarizing with the specific parameterization tools to implement the Vamp plugin, which are Sonic Visualiser and Sonic Anotator, I characterize the Vamp Plugin and explain in detail its composition. As explained in the manuals and the calculations in progress, the RMS calculation function of the given signal with the possibility of segmentation functions as well as the function of displaying the sound rate or possible changes in the track temperature. Last but not least, we mention the possible use of these supplements in the future and in different sectors.
Vamp Plugin for Sonic Visualiser
Keywords: Získavanie hudobných informácií; Aspekty hudobnej informácie; Aplikovanie MIR; Použité metódy; Parametrizácia; Nástroje pre parametrizáciu; Sonic Visualiser; Sonic Annotator; Vamp Plugin; Efektívna hodnota; RMS; Miera; Spektrogram; Chromgram; DFT; constant Q; Určovanie tempa; Music Information Retrieval; Facets of Music Information; MIR aplication; Methods used; Parametrization; Tools for Parametrisation; Sonic Visualiser; Sonic Anotator; Vamp Plugin; Root mean Square; RMS; constant Q; Spectrogram; Chromagram; DFT; Tempo Estimation