Změny obsahu aktivních látek v plodech jablek a hrušek v průběhu uchovávání - Matějková, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
V předložené bakalářské práci jsou popsány nízkomolekulární antioxidanty obsažené v různých druzích rostlinného materiálu. Bližší pozornost je věnována antioxidantům přítomným v jablkách a v hruškách a změnám jejich obsahu v závislosti na podmínkách skladování. Blíže jsou specifikovány odrůdy studované v této bakalářské práci. Dále je teoretická část zaměřena na dozrávání a následné skladování plodů. Jsou zde popsány i nejznámější skladové choroby, které způsobují poškození skladovaných jablek a hrušek. V praktické části byly sledovány změny obsahu vybraných antioxidantů v plodech jablek Idared (červeno-žlutá odrůda) a Golden Delicious (zeleno-žlutá odrůda), které byly uchovávány po dobu 2 měsíců ve třech různých prostředích - v laboratoři při pokojové teplotě, ve sklepě a v lednici. U takto skladovaných jablek byly v týdenních intervalech odebírány vzorky a porovnávány hodnoty nízkomolekulárních antioxidantů (vitaminu C, celkových polyfenolů, celkových flavonoidů) a celkové antioxidační aktivity. Na povrchu jablek byla po celou dobu skladování sledována povrchová mikroflóra. Jako nejvhodnější z uvedených prostředí se jeví skladování ve sklepě (9 °C, 38,4 %). Změny obsahu polyfenolů v plodech byly méně výrazné než změny obsahu flavonoidů, zatímco obsah askorbátu výrazně klesal s délkou uchovávání. Antioxidační aktivita zaznamenává zejména průběh změn koncentrace askorbátu, ale na hodnotách jsou patrné i vlivy změn fenolických látek. Pro srovnání byly sledovány uvedené parametry i v hruškách, které však bylo možné uchovat jen velmi krátkou dobu.

In presented bachelor thesis low molecular substances antioxidants found in plant food were described. Antioxidants from apples and pears were studied in detail, particularly their changes during storage in different conditions. Fruit species were described more closely in this study. The theoretical part is focused on ripening and storage of the fruits. The most common diseases of apples and pears are introduced too. In the practical part changes of some antioxidant levels in apples Idared (red-yellow) and Golden Delicious (green-yellow) were analyzed. Apples were stored for 2 months in three various storage conditions – at standard ambient temperature in the lab, in cellar and in refrigerator. In regular intervals samples were taken and levels of low molecular antioxidants (vitamin C, total phenolics, total flavonoids) and total antioxidant activity in apple fruits were analysed and compared. A surface microflora of the apples was analysed during the whole storage time. The most suitable storage conditions exhibited cellar (9 °C, 38,4 %). Phenolic changes in apples were substantially lower than flavonoid changes, while ascorbate content decreased dramatically with the storage time. Antioxidant activity was related mainly to ascorbate levels, influence of flavonoid changes was observed too. Antioxidant parameters were analyzed also in pear fruits, whose were stored only for very short time.
Changes of the content of some active substances in aplle and pear fruits during storage
Keywords: Jablka a hrušky; antioxidanty; celková antioxidační aktivita; celkové polyfenoly; celkové flavonoidy; Apple and pear; antioxidants; total antioxidant status; total polyfenols; total flavonoids