Multispektrální analýza obrazových dat - Novotný, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Letecký hyperspektrální dálkový průzkum Země je využíván jako prostředek pro monitorování aktuálního stavu složek životního prostředí. Tato práce se zabývá analýzou hyperspektrálních dat s cílem segmentace korun stromů. Je navržen a popsán algoritmus využívající adaptivní ekvalizaci a Voronoiovy diagramy k rozdělení plochy lesa na jednotlivé koruny stromů. Počítačový program tento algoritmus provádí a umožňuje jeho vyzkoušení na reálných datech, kontrolu a analýzu výsledků segmentace.

The airborne hyperspectral remote sensing is used as an approach to monitor actual state of environmental components. This thesis covers priority treatment to analyse of hyperspectral data with the aim of a tree crowns delineation. Specific algorithm applying adaptive equalization and the Voronoi diagrams is designed to subdivide a forest area into individual trees. A computer program executes the algorithm and allows testing it on real data, checking and analyzing the results.
Multispectral Analyse of Image Data
Keywords: segmentace korun stromů; dálkový průzkum Země; prostorové a spektrální rozlišení; vegetační indexy; srovnávání spekter; adaptivní ekvalizace; lokální extrémy; Voronoiovy diagramy; tree crowns delineation; remote sensing; spatial and spectral resolution; vegetation indices; spectrum comparison; adaptive equalization; local extrema; Voronoi diagrams