Měření dynamických charakteristik zpětných armatur - Novák, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Diplomová práce nabízí přehled dosud známých používaných zpětných armatur. Jsou zde popsány jejich vlastnosti, využití a problematika tzv. „práskání“ vycházející z hydraulického rázu. V této práci jsou měřeny a porovnány dva typy zpětných armatur - zpětná klapka a zpětný ventil. Měření je zaměřeno na vyhodnocení nestacionárního průtoku, z něhož je dále zpracována statická a dynamická charakteristika. Naměřené hodnoty byly vyhodnoceny z pohledu ztrát a pohledu dynamiky s ukázkou průběhu rychlostního pole změřeného na ventilu. V této práci jsou použity dvě metody měření nestacionárních rychlostí. Jedná se o nepřímou Gibsonovu metodu, a přímou laserovou dopplerovskou metodu. Cíl diplomové práce by mohl vést k pochopení a správnému výběru zpětné armatury.

Master thesis presents overview of existing types of check valves, their features, uses and issue called "cracking". Experimental part of this thesis focuses on the lift and swing check valves. Results of the measurement are evaluated from non-stationary flow point of view by developing and analyzing static and dynamic characteristics. This thesis takes into account losses and dynamic effects as main viewpoints. Two methods for measuring non-stationary velocities are used. Direct method called Gibson and indirect method laser doppler anemometry. Goal of the master thesis is to increase understanding of the check valves and their applicability.
Measurement of dynamic characteristic of check valves
Keywords: zpětná armatura; práskání; hydraulický ráz; nestacionární průtok; statická charakteristika; dynamická charakteristika; Gibsonova metoda; laserová dopplerovská anemometrie; check valve; cracking; water hammer effect; non-stationary flow; static characteristic; dynamic characteristic; Gibson method; laser doppler anemometry