Penzion Repechy - obnova a dostavba selského stavení - Vrba, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Bakalářská práce vychází z ateliérového projektu, který byl vypracován v letním semestru 3. ročníku bakalářského studia. Předmětem zadání práce je obnovení a dostavba bývalého selského stavení na okraji obce Repechy v Olomouckém kraji, okres Prostějov. Stavení pochází přibližně z počátku 20. Století. K jeho současnému havarijnímu stavu přispělo jak období 2. Světové války, tak i pozdější nevhodné zásahy, dlouhodobé nevyužívání a chátrání. Budova je postavena převážně z pálených cihel a kamene. Výstavba probíhala ve více stavebních etapách. Nejdříve byla postavena dvoupodlažní, částečně podsklepená, obytná část s neobytným podkrovím a přidruženou hospodářskou částí. V další etapě byly vybudovány chlévy ve tvaru písmene „U“, čímž celý objekt získal charakter uzavřeného stavení s venkovním atriem. Toto atrium bylo později zastřešeno plechovou krytinou. Hlavním cílem projektu byla snaha co nejvíce zachovat původní tvar a vzhled typického selského stavení, avšak s novým funkčním využitím, které by mohlo v obci Repechy zatraktivnit turistický ruch a využívat půvabné krajiny Drahanské vrchoviny. Tento návrh uvažuje s funkcí penzionu se službami, jako jsou rekreační pobyty, včetně možnosti stravování, wellness pobyty, agroturistika a cyklistika. Asi za nejvýznamnější funkci penzionu lze považovat hipoterapii, pro jejíž účely byla navržena speciálně stájová část. Vzhledem k nevhodnému až havarijnímu stavu celého objektu se jedná spíše o demolici a následnou dostavbu nežli o rekonstrukci. Uvažuje se pouze o zachování historicky nejstaršího a nejozdobnějšího severovýchodního průčelí a severozápadního nároží původní obytné části. V tomto průčelí se nachází i hlavní vstup do penzionu a původní okenní otvory s šambránami a nadokenními ozdobami. Z důvodu požadované kapacity penzionu bylo třeba zvětšit jeho rozměry. Původní tvar zůstal však zachován včetně venkovního atria a tvaru střechy. V nově navržených částí budovy jsou zvoleny novodobé prvky v podobě prosklený

This bachelor thesis is based on an atelier project, which was elaborated during the summer semester of the third year of bachelor study. The subject of this work is restoration and completion of the former rustic building (farmhouse) situated on the outskirts of the village Repechy in the Olomouc Region, district of Prostejov. The building was probably built in the early 20th century. Its current state of disrepair was caused by the 2nd World War events, later inappropriate interventions and prolonged neglect and decay of the building. The building is mostly constructed from bricks and stone. The construction had several stages. At first, a two-story, partly cellared living area with nonresidential attic and associated economic parts was built. The cowsheds were built in the form of the "U" letter in the next stage. The object thereby got a character of an enclosed building with an outdoor atrium. A metal roof was later built over the atrium. The main aim of the project was to preserve the original shape and the appearance of a typical farmhouse as much as possible, while providing a new functional use, which might attract tourism to the Repechy village and embrace the charming landscape of Drahanské Highlands. This design considers the function of a pension with services such as recreational trips, including dining options, wellness stays, agrotourism and cycling. Hippotherapy is perhaps the most important function of the pension, the stalls part was specifically designed for its purposes. Due to the unsatisfactory state of disrepair of the building, it is more of a demolition, rather than completion and a subsequent reconstruction. Conservation of only the historically oldest and the most decorated northeastern frontage and the north-western corner of the original residential area is considered. In this frontage, there is the main house entrance and the original window openings with chambranles and above-window decorations. Because of the required
Guesthouse Repechy - renewal and extension of farmhouse
Keywords: Repechy; selské stavení; vesnická zástavba; penzion; obnova; dostavba; sanace; průčelí; agroturistika; hipoterapie.; Repechy; farmhouse; pension; reneval; extension; revitalization; frontage; agrotourism; hippotherapy.