Testování prostorové akustiky - Toufarová, Tereza (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Tato práce pojednává o parametrech hodnocení akustické kvality prostor. Je rozdělena do částí pojednávajících o fyzikální podstatě vzniku a šíření akustického signálu, principech jeho zpracování současnou technologií a vlastnostech akustického pole. Následuje nezbytný rozbor hudební stránky věci a poznámky o psychoakustice. Dále práce obsahuje popis relevantních parametrů akustických prostor a způsobů, jakými je dosahováno žádoucích výsledků, včetně materiálového rozboru. Hlavní těžiště práce spočívá v rozboru prostorové akustiky tří vybraných sálů, jejichž vlastnosti byly změřeny. Poslední částí je program, který umožňuje provádět elementární akustická měření za užití běžně dostupného vybavení, jako je notebook nebo osobní počítač.

This paper presents parameters of evaluation of acoustic quality of the space. It is divided into parts presenting physical principle of the origin and movement of the acoustic signal, principles of its processing with current technology and properties of the acoustic field. This is followed by an analysis of the musical part and notes on psychoacoustics. The document contains a description of relevant parameters of acoustic spaces and way in which we can reach desired results, including material analysis. The paper mainly focuses on description of relevant parameters of three acoustic spaces which were measured. The last part of the work is a program for elementary acoustical measurement, which can be provided by means of commonly accessible equipment such as a notebook or a personal computer.
Testing of room acoustics
Keywords: akustické pole; kmitočet; zvukový signál; tón; psychoakustika; maskování; doba dozvuku; pohltivost; odrazivost; zvukový analyzátor; impulsní odezva; Maximum Length Sequence; Exponentially Swept Sine; acoustic field; frequency; sound signal; tone; psychoacustic; masking; reverberation time; absorption capacity; reflectance; acoustic analyzer; impulse response; Maximum Length Sequence; Exponentially Swept Sine