Popis a testování komunikačních protokolů normy IEC 60870-5-103 a 60870-5-104 - Pekárek, Dominik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Tato diplomová práce je zaměřena na testování komunikačních protokolů IEC 60870-5-103 a IEC 60870-5-104. Teoretická část práce detailně popisuje základní principy, služby a možnosti obou komunikačních protokolů. Praktická část se zabývá konfigurací IEC 60870-5-103 u ochranného terminálu REF630. Testování této komunikace u ochrany REF630 bylo prováděno pomocí programu PCVDEW6. Druhá polovina praktické části je zaměřena na převod komunikačního protokolu IEC 61850 na IEC 60870-5-104. Převod protokolů byl prováděn pomocí řídicího systému COM600 v prostředí SAB600. Oba komunikační protokoly byly testovány na testovacích panelech v laboratoři ochran oddělení programování ochran společnosti ABB Brno.

This thesis is focused on testing of communication protocols IEC 60870-5-103 and IEC 60870-5-104. Theoretical part of the thesis describes basic principles, services and possibilities of both communication protocols. Practical part of the thesis deals with configuration of the IEC 60870-5-103 communication standard of protective terminal REF630. PCVDEW6 tool was used to test this communication protocol. Next part of the thesis is focused on convertion of the communication standard IEC 61850 to IEC 61870-5-104 using control system COM600. The testing of both communication protocols was carried out in the laboratory of the protection relays on the testing panels at ABB Brno.
Description and testing of communication protocols IEC 60870-5-103 and 60870-5-104
Keywords: IEC 60870-5-103; IEC 60870-5-104; IEC 61850; REF630; ABB; IED; COM600; PCM600; SAB600; komunikace; PCVDEW6; CPTT; IEC 60870-5-103; IEC 60870-5-104; IEC 61850; REF630; ABB; IED; COM600; PCM600; SAB600; communication; PCVDEW6; CPTT