Regulovaný syntaxí řízený překlad - Dvořák, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2019)
Tato práce se zabývá formálním pohledem na regulovaný syntaxí řízený překlad. První část obsahuje formální základy teorie jazyků, jejich klasifikaci a analýzu. Jsou uvedeny příklady gramatik generující jazyky, které nejsou bezkontextové, především maticové gramatiky, gramatiky s nahodilým kontextem a programované gramatika. Jsou uvedeny konečné, zásobníkové, hluboké a regulované automaty. Formálně vymezuje převodníky a jejich roli v rámci formálního a syntaxí řízeného překladu. Zavádí regulované převodníky založené na regulovaných automatech. Jádrem práce je návrh algoritmů regulované syntaktické analýzy jako rozšíření tradičních algoritmů prediktivní syntaktické analýzy. Tyto algoritmy jsou navrženy pro všechny uvedené speciální typy gramatik. Závěr práce je věnován návrhu jazyka jako prostředku pro popis těchto gramatik a překladače těchto gramatik na kód syntaktického analyzátoru a jejich grafického analyzátoru.

This thesis deals with formal and syntax directed translation. This thesis contains theoretical part, which defines regular, context free, context sensitive and recursively enumerable languages a grammar. There are given examples of grammars which are able to generate languages that are not context free. Covered by this thesis are matrix grammars, random context grammars and programed grammars. Researched are also finite, pushdown, deep and regular automata, transducers and their part within format syntax directed translation. This project also defines regular transducers based as regulated automata. Thesis defines regulated methods of syntax analysis based on predictive parsers. These methods cover analysis of studied regulated grammars. The final part of this thesis describes new language capable of effective description of these grammars and compiler producing parser code for these grammars written in this new language and their graphical analyzer.
Regulated Syntax-Directed Translation
Keywords: překladač; gramatika; automat; převodník; překlad; syntaxí řízený překlad; regulované automaty; regulovaný převodník; syntaktická analýza; překladač; compiler; grammar; automaton; transducer; syntax directed translation; regulated automata; regulated transducers; syntax analysis; compiler