Přístroj pro galvanické pokovení 3D tisknutých dílů - Orgoň, Sebastián (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Táto práca má za cieľ priblížiť postup pri pokovovovaní 3D výtlačkov, venuje sa jednotlivým častiam procesu. Počínajúc 3D tlačou, kde sú opísané najpoužívanejšie typy tlače a materiály použité pri tlačení. Ďalej poukazuje na dôležitosť predúprav pred galvanickým pokovením a rozoberá jednotlivé možnosti týchto predúprav. Venuje sa taktiež samotnému galvanickému pokoveniu, kde rozoberá princíp tejto technológie depozície tenkej vrstvy a rozlišuje jednotlivé typy možných použitých povlakov. Zároveň sa venuje parametrom ovlyvňujúcim tento proces a kvalitu nanenesenej vrstvy. Ďalej sa venuje konceptu komplexného zariadenia pre takéto galvanické pokovenie a jeho realizácií. Na záver sériou experimentov hľadá optimálne nastavenie parametrov pre pokovovací proces.

This work aims to bring closer the process of galvanic plating of 3D prints, it is dedicated to individual parts of 3D printing where we go through different types of printing and materials. Also points out the importance of pre-treatments before galvanic plating and discusses the individual options for these pre-treatments. It also deals with galvanic plating itself, where it analyzes the principle of this technology of thin layer deposition and differentiates between the individual types of possible coatings used. At the same time, it deals with the parameters affecting this process and the quality of the applied layer. It also deals with the concept of the complex device for such galvanic plating and its implementation. At the end, through a series of experiments, searches for the optimal setting of the parameters for the plating process.
Device for galvanic plating of 3D printed parts
Keywords: Galvanické pokovenie; 3D tlač; úprava povrchu; Galvanic plating; 3D print; Surface treatment