Dálniční estakáda přes široké údolí - Bobek, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Cieľom diplomovej práce je návrh a posúdenie diaľničného mosta. Konštrukcia slúži na prevedenie úseku diaľnice D1 cez široké údolie nachádzajúce sa medzi slovenskými obcami Doľany a Klčov. Boli navrhnuté tri varianty riešení – komorový most s veľmi vyloženými konzolami, dvojica trámových mostov a dvojica komorových mostov. Jednotlivé návrhy boli navzájom porovnané a za najhodnejšiu variantu je vybratý jednokomorový predpätý most s veľmi vyloženými konzolami, ktoré sú po celej dĺžke mosta podopierané prefabrikovanými železobetónovými vzperami. Vybraný návrh bol následne podrobne rozpracovaný, nosná konštrukcia je analyzovaná pomocou programu Scia Engineer 16. Pri výpočte vnútorných síl je zohľadnený vplyv spôsobu výstavby, ako aj časovo závislá analýza TDA. Pri návrhu nosnej konštrukcie je uvažované s pôsobením stáleho zaťaženia, tiež zaťaženia od dopravy a teploty. Následne bol prevedený návrh prepínacej výstuže. Konštrukcia je posúdená z hľadiska medzných stavov použiteľnosti a únosnosti podľa platných noriem. Mostovka je vybudovaná vysúvaním. Metóda spočíva vo výrobe segmentov vo forme situovanej za oporou. Každý segment je kontaktne betónovaný voči predchádzajúcemu, po zatvrdnutí betónu je predpínacími káblami pripnutý k zvyšku konštrukcie zhotovenej v predošlých fázach výstavby. Následne je mostovka vysunutá na vzdialenosť rovnajúcu sa dĺžke segmentu. Postup sa opakuje do doby, než je vysunutá celá dĺžka mostovky. Tento spôsob výstavby je veľmi rýchly a efektívny, počas stavby nedochádza poškodzovaniu krajiny v údolí.

The aim of this diploma thesis is to design and assess highway bridge. The structure is located on the D1 motorway section bridging a wide valley between the Slovak villages Doľany a Klčov. Three variants have been created – box girder bridge with transverse overhangs, a pair of girder bridge and a pair of box girder bridges. The various proposals were compared with each other. For the most valuable option is selected prestressed box girder bridge with transverse overhangs, which are supported by prefabricated concrete struts. The selected proposal was subsequently elaborated in detail, the load-bearing structure is analyzed using Scia Engineer 16. In calculating the internal forces is adjusted for the effects of construction methods, even as time-dependent analysis TDA. When designing the load-bearing structure it is considered the action of permanent load, also loading from transport and temperature. The structure is assessed for serviceability and ultimate limit states according to current standards. The bridge deck is built by incremental launching method. The principle of this method consists of building the segments in a casting yard located behind the bridge abutment. Each segment is matchcast against the previous one and prestressed to the section of structure already built. The whole superstructure is then jacked forward a distance equal to the length of this segment. This process is repeated until the bridge deck is in its final position. Chosen method of construction is very fast and efficient, to the country in the valley isn´t damage during construction.
Highway multispan bridge over wide wally
Keywords: Diaľničný most; predpätý komorový most; široké údolie; výsuv; výsuvný nos; mostovka; podpera; opora; predpínací kábel; medzný stav použiteľnosti; medzný stav únosnosti; Highway bridge; prestressed box girder bridge; wide valley; incremental launching method; launching nose; bridge deck; bridge axis; bridge abutment; prestressing cable; serviceability limit state; ultimate limit state